marți, 7 august 2012

http://www.gds.ro/Societate/2012-07-10/%C5%A2eapa+cu+BCR+Asigurari

Ţeapă cu BCR Asigurări

Societate - Adrian DINU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Fosta BCR Asigurări, în prezent OMNIASIG, a pus pe butuci o afacere cu fonduri europene, refuzând să plătească asigurările pentru două clădiri distruse de greutatea zăpezii
Când închei o asigurare de bunuri, te gândeşti că firma de asigurări te va despăgubi dacă un eveniment nedorit îți va afecta ceea ce ai construit cu greu. Nu-ţi trece prin cap că o societate cu renume, precum BCR Asigurări – care a fuzionat între timp cu OMNIASIG – va pune stavilă unei afaceri cu fonduri europene care se anunţa foarte profitabilă.
Neprevăzutul s-a produs
Firma CAPRI-LACT ar fi, poate, una dintre cele mai interesante afaceri din agricultura doljeană. Istoria ei sună, în mare, cam aşa: o femeie întreprinzătoare a avut o idee – să facă în comuna Mischii, la doi paşi de Craiova, o fermă de creştere a oilor şi caprelor cum nu există alta în România. A mers în Franţa, a învăţat ce presupune o astfel de investiţie, apoi s-a întors acasă şi a întocmit un proiect pentru obţinerea de fonduri europene în vederea edificării acestei ferme. Reprezentanţii UE au crezut în ideea ei şi au susţinut-o cu 1.850.000 de euro. Restul de bani, până la 3.000.000 de euro, cât reprezintă valoarea totală a investiţiei, au venit din credite bancare.
Ferma urma să adăpostească 1.500 de animale – capre şi oi din rase foarte performante. În septembrie 2011, s-a încheiat construcţia celor trei hale, două fânare şi o magazie. Au fost aduse primele animale, iar afacerea a început să meargă. Produsele CAPRI-LACT au apărut în galantarele mai multor magazine, în special în Bucureşti. Promitea să fie un business exemplar pentru agricultura doljeană. Numai că, în ultima lună din iarnă s-a întâmplat neprevăzutul. Pe 2 februarie, în urma ninsorilor abundente care nu mai conteneau şi a stratului gros de zăpadă pe care angajaţii nu apucau să-l dea jos de pe clădirile fermei, una dintre hale a căzut sub greutatea omătului.
Poliţă de un milion de euro pentru „greutatea zăpezii“
„Jumătate din hală a căzut, s-a prăbuşit în interior. Mare noroc am avut că nu aveam în ea animale. Altă hală, însă, în care se aflau animalele, a fost la un pas să se prăbuşească şi ea. Acoperişul se lăsase cu mai mult de un metru spre interior, fiind comprimat de zăpadă, iar structura de rezistenţă a construcţiei a fost definitiv compromisă, în sensul că toate acele arce ale coamei nu mai sunt paralele şi echidistante. A trebuit să-i punem nişte propte, pentru că riscam să cadă peste animale. Zăpada a mai afectat, însă în mai mică măsură, două fânare şi o magazie“, a explicat Maria Ion, managerul firmei CAPRI-LACT din Mischii.
Ferma de oi şi capre avea însă asigurare. Pe 18.07.2011, CAPRI-LACT încheiase la BCR Asigurări Craiova – Vienna Insurance Group poliţa de asigurare IBC nr. 0140338 pentru o valoare de înlocuire a clădirilor de aproape un milion de euro (mai precis 983.200 de euro). Printre riscurile cuprinse în asigurare şi menţionate în poliţa amintită se numără „cutremurul de pământ“, „inun daţii/viituri“, „prăbuşire/alunecare de teren“, „furtună/vijelie/uragan/tornadă/grindină/ploaie torenţială“, dar şi „greutatea zăpezii/gheţii/avalanşe de zăpadă“. Ca atare, patroana firmei s-a adresat imediat după incident reprezentanţilor firmei de asigurări. Atunci a început calvarul.
Control după control
„Când au venit cei de la asigurări, au zis mai întâi că hala care nu căzuse n-a fost afectată. Dar s-au suit sus şi au văzut, că, de fapt, poate rămâne în picioare doar până la următoarea ninsoare. Zilnic, oamenii se ocupau să dea zăpada de pe acoperiş şi aveam şi acele propte. Cei de la asigurări, atunci când au venit, aşa au şi găsit hala – cu acele propte, care o împiedicau să nu cadă peste animale“, povesteşte Maria Ion.
La început, cei de la asigurări i s-au părut patroanei CAPRI-LACT destul de cooperanţi: „Au venit, au constatat ce s-a întâmplat, au încheiat un proces-verbal, mi-au cerut devize şi toată documentaţia care le-a trebuit. La început i-am luat drept oameni de bună-credinţă“.
Ulterior, însă, în loc de despăgubire, firma CAPRI-LACT primea doar vizite peste vizite de la BCR Asigurări.
„În luna februarie veneau în echipe de câte trei - patru persoane, uneori chiar şi de două ori pe săptămână. Au venit în mai multe rânduri cu mai mulţi experţi. Au constatat, au promis că o să-mi dea un avans, m-au pus chiar să fac o cerere pentru asta. Un asemenea avans de 50% din daună chiar este prevăzut în poliţă, aşa că nu ar fi trebuit decât să respecte contractul pe care l-au încheiat cu mine. După aceea, brusc, au pus punct şi au încheiat cu mine orice colaborare. Atunci m-am dus eu la ei. Cei de la Craiova, începând cu domnul director Iovan, m-au plasat cu nonşalanţă, spunându-mi că dauna mea nu mai depinde de ei, ci e de competenţa şefilor lor de la Bucureşti. Dar când am semnat poliţa nu le depăşea competenţa?
La Bucureşti, am fost pasată de la o persoană la alta. Fiecare spunea: eu sunt mic şi nu depinde de mine, vorbiţi cu şeful de compartiment, apoi vorbiţi cu şeful de serviciu, vorbiţi cu directorul adjunct, iar într-un final, înainte de a fuziona cu OMNIASIG, m-au trimis la preşedintele lor - Tecău, parcă. Am refuzat să mă duc, pentru că, cine ştie, poate mă trimiteau de acolo mai sus, la şefii lor din Viena…“, a afirmat indignată patroana fermei din Mischii.
Halele înzăpezite n-au căzut din cauza zăpezii
După aproape cinci luni de la prăbuşirea halei, compania de asigurări care-şi desfăşoară acum activitatea sub numele OMNIASIG a catadicsit să răspundă până la urmă firmei CAPRI-LACT. „Mi-au comunicat că dosarul meu de daune a fost respins. Nu mi-au oferit nici o justificare, decât că prejudiciul nu s-a produs din cauza greutăţii zăpezii. Şi-au bătut joc de un proiect făcut cu fonduri europene, de o afacere care putea să fie prosperă. Mie mi-e foarte clar că, dacă-i voi da în judecată, voi câştiga în instanţă. Pentru asta, însă, ar trebui să plătesc o taxă de timbru care nu este deloc mică – în jur de 10% din valoare – dar până se termină procesul ce fac? Nu reuşesc să finalizez proiectul la timp, aşa că voi fi pusă să dau înapoi banii europeni primiţi pentru a realiza această afacere! Iar asta într-un moment în care am adus o parte din animale, am pus în funcţiune o fabrică de produse din lapte de capră şi de oaie, am intrat chiar pe piaţă, mai ales în Bucureşti, iar acum mor cu zile… Nu pot să mai aduc restul de animale, să-mi completez efectivul stabilit prin proiectul meu cu fonduri europene, pentru că nu am unde să le cazez. Nu mai pot nici să-mi plătesc ratele şi dobânzile la bănci. Sunt într-o situaţie îngrozitoare“, a spus Maria Ion.
Care era suma pe care ar fi trebuit s-o achite actuala OMNIASIG firmei CAPRI-LACT drept despăgubire? „După devize, fără nici un fel de demolare şi alte adaosuri, pe cele două hale dauna ar fi în jur de 320.000 de euro. Asta este pe evaluarea făcută de bancă, deci nicidecum nu e umflată. Până la urmă, va trebui probabil să mai iau un credit şi să refac pe banii mei halele afectate. Mă întreb, însă, cum e posibil să-i trateze cei de la asigurări cu atâta indiferenţă şi atâta nonşalanţă pe cei aflați în situaţia mea? De ce îşi fac reclamă în presă şi la televiziuni, dar nu îşi respectă promisiunile?“, întreabă retoric femeia păgubită.
Şi tăcerea-i un răspuns
 Am fi dorit să vă oferim şi punctul de vedere al companiei de asigurări. În acest sens, am solicitat oficial Mădălinei Constantin, PR Manager OMNIASIG Vienna Insurance Group, un punct de vedere cu privire la situaţia de la CAPRI-LACT. Am întrebat dacă firma amintită are dreptul la despăgubiri, la ce sumă s-ar ridica acestea, de ce nu i s-au plătit până acum şi când urmează să i se plătească? În cazul în care CAPRI-LACT nu are dreptul la despăgubiri, am solicitat să ni se precizeze cum se justifică respingerea dosarului de daune. A trecut de la solicitarea noastră aproape o lună, dar răspunsul n-a sosit. Dimpotrivă, firma de asigurări avea alte preocupări, cerându-ne să-i punem la dispoziţie sesizarea pe care a făcut-o către noi reprezentantul CAPRI-LACT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu