sâmbătă, 26 mai 2012

Credit ţeapă de la BCR Iaşi: dobândă mai mare cu 61% după un an

Credit ţeapă de la BCR Iaşi: dobândă mai mare cu 61% după un an

Va prezentam azi un caz care ilustreaza perfect “jungla” bancara romaneasca. Este vorba despre cum mii de clienti intra in hora amagirilor cu dobinzi promotionale la credite pe zeci de ani. Si asta nu la banci al caror nume trebuie sa il cauti pe internet, pentru ca acesta nu iti spune nimic, ci la cea mai mare banca din Romania.

Ieseanul in cauza a luat un credit imobiliar pe 30 de ani si, dupa un an, s-a trezit ca rata, expimata in euro, i-a crescut cu aproape jumatate, dobinda urcind cu nu mai putin de 61%. Asta ca sa nu mai punem si diferenta de curs, neimputabila bancii, dar semnificativa in ultimul an. S-a ajuns, astfel, de la o rata de 15 milioane lei vechi la una de 25 milioane. Adica, in procente, cu 67% mai mare. A sesizat OPC care a demarat un control la BCR.
Promotiile creditelor bancare ascund capcane monstruoase pentru clienti. In spatele afiselor frumos colorate, lipite pe toate geamurile, cu dobinzi ce pot parea atractive, se afla uneori costuri uriase pentru unii dintre cei care contracteaza un imprumut.
La data de 15 mai anul acesta, in timp ce ma aflam la sediul BCR agentia Pacurari, am fost informat ca rata dobinzii a fost majorata de la 6,4% la 10,3%. Practic, dupa numai un an, din cei 30 pe parcursul carora urmeaza sa se deruleze acest contract, nivelul dobinzii a fost crescut cu aproximativ 61%. Cerind explicatii, mi s-a spus ca, dupa un an, dobinda curenta este formata din dobinda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,4 puncte procentuale. Numai ca nimeni nu mi-a spus cum se determina aceasta «dobinda de referinta variabila», ea fiind astfel in totalitate la latitudinea bancii“, a declarat Teodor.
Ieseanul a precizat ca, in conditiile date, rata lunara de plata a urcat de la 422 euro la nu mai putin de 590 euro, potrivit noului grafic de rambursare.
Ieseanul Teodor S. a anuntat ca intentioneaza sa dea in judecata BCR deoarece apreciaza ca anumite clauze din contract sint abuzive.
Sursa: Ziarul de Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu