marți, 29 mai 2012


De Dictatura Băncilor în România nu a scăpat nimeni


sursa  http://verticalnews.ro/de-dictatura-bancilor-in-romania-nu-a-scapat-nimeni/
Aşa cum aminteam aici, în deschiderea serialului dedicat “Dictaturii băncilor în România“, aproape un milion de români au, în acest moment, întârzieri mai mari de o lună la plata creditelor. Valoarea totală a acestor restanţe se aproprie de două miliarde de euro, bani pe care băncile încearcă să-i recupereze prin orice mijloace. Mulţi dintre voi ne-au semalat nereguli, mojicii şi chiar fraude pe care reprezentanţi ai instituţiilor bancare din România le practică fără jenă. Asta doar ca să atingă un target, să facă “planul”, iar la final banca să nu raporteze piederi din cauza creditelor neperformante, ci profit de zeci de milioane de euro.
Am descoperit, în serialul “Dictatura băncilor“, numeroase nereguli. Le-am prezentat pe cele mai convingătoare, iar băncile “dovedite” au fost alese pe criteriul “popularităţii”. Menţionăm că a existat şi un raport între numărul de nemulţumiri şi numărul de clienţi.
Pe primul loc, cu cele mai multe plângeri-dar şi cei mai mulţi clienţi, este BCR. Cea mai mare bancă din România are imaginea unei instituţii odioase, unde clientul este pus şi ţinut la colţ, iar regulile se fac/schimbă doar cum vrea creditorul şi, în niciun caz, cum şi-ar dori datornicul. Noroc că, din când în când, intervine şi Justiţia.
BCR este o instituţie uriaşă (are active de peste 15 miliarde de euro), aproape 10.000 de angajaţi şi sute de plângeri lunare de la clienţi. Sunt însă şi foşti manageri care îşi expun nemulţumirea, dar când o fac sunt ameninţaţi dur.
Aproape de Banca Comercială Română se află Banca Română de Dezvoltare (BRD-Societe Generale). Atât ca active (peste 11 miliarde de euro), cât şi ca număr de clienţi, banca franceză ţine bine pasul cu importanta BCR. În plus, are şi cel mai mare număr de angajaţi din întreg sistemul bancar (o mie mai mult ca BCR), dar care raportează şi cele mai mari profituri: 143 de milioane de euro în 2010. Ca o comparaţie, BCR a anunţat un profit de “doar” 17 milioane de euro. Din păcate, BRD suferă la capitolul încredere din cauza comisioanelor pe care le practică în mod haiducesc. Adică, una anunţă oficial, şi alta este suma pe care o plăteşte clientul la final, după ce a luat creditul. Restul scandalurilor, le-am trecut cu vederea, pentru că se regăsesc la toate băncile din România.
În serialul nostru, am încercat să descoperim şi alte probleme cu care se confruntă românii atunci când solicită serviciile unei instituţii bancare din România.
Astfel, am aflat că Raiffeisen Bank are, probabil, cel mai neinstruit personal şi că sunt disfuncţionalităţi de comunicare. În plus, RZB că acceptă prea uşor anumite parteneriate ce se dovedesc păguboase pentru proprii clienţi.
De asemenea, am aflat că la Volksbank neregulile sunt cât casa (are cele mai multe dosare în instanţă) şi că nesimţirea nu se împarte doar la clienţi, ci şi la (foşti) angajaţi.
Să mai spunem că descoperirea de cont – “minunatul” overdraft reprezintă o mare păcăleală, iar la Credit Europe Bank, acestă minciună ustură rău la buzunar.
Mizeri mari au fost descoperite la mai toate băncile din România. Millenium (vom prezenta curând un caz cutremurător), Alpha Bank sau Bancpost sunt, probabil, mai duşmănoase decât ceea ce am dezvăluit. A primat însă valoarea informaţiei să fie distribuită pentru cât mai mulţi români.
Nereguli şi fraude grosolane au afectat şi imaginea CEC (a rămas cu necazul Sorin Ovidiu Vîntu), UniCredit Ţiriac (scandalul Aurel Tămaş şi Bogdan Mihoc), ING (fondurile de pensii private obligatorii), Banca Transilvania (cazul Horia Ciorcilă), Pireus Bank (nebunia Planorama) şi restul.
Voi ce probleme aveţi cu banca?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu